Wat is WHOA?

Wat is WHOA?

WHOA staat voor Wet homologatie onderhands akkoord. De WHOA maakt het mogelijk om de schuldenlast te verlichten door met schuldeisers en aandeelhouders een onderhands akkoord te sluiten. Bovendien stelt de WHOA u als ondernemer in de gelegenheid om de schuldeisers die niet willen meewerken aan een akkoord, te dwingen om dat wel te doen. U hoeft dus niet failliet te gaan.

Het werkt als volgt: u neemt als bestuurder van uw bedrijf zelf het initiatief om tot een akkoord te komen met schuldeisers en zelfs met eventuele andere aandeelhouders. U speelt dus een actieve rol bij de totstandkoming van het plan om uw onderneming weer toekomstbestendig te maken. Dit doet u onder andere door een voorstel te maken waarbij schuldeisers een deel van hun vordering kwijtschelden. Bij dit voorstel worden de schuldeisers en aandeelhouders in verschillende klassen ingedeeld. Als één klasse schuldeisers akkoord is met het voorstel dan kan het plan onder voorwaarden worden ingediend bij de rechtbank. Voor zowel u als ondernemer als de schuldeisers kan dit een beter alternatief zijn dan een faillissement van uw onderneming. Wanneer de rechter uw voorstel redelijk vindt, kan hij tegenstribbelende crediteuren overrulen.

Bent u benieuwd hoe de WHOA tot stand is gekomen? Via deze link komt u op de webpagina van de Tweede Kamer over het voorstel Wet homologatie onderhands akkoord. Via deze link kunt u het verloop van het wetsvoorstel met bijbehorende documenten inzien.