Rechtbank Amsterdam – Afkoelingsperiode (15 januari 2021)

Rechtbank Amsterdam – Afkoelingsperiode (15 januari 2021)

15 januari 2021

Verzoekster verzoekt om een afkoelingsperiode en deze wordt toegewezen met aanwijzing van een observator.

Verzoekster had een onderneming in de verslavingszorg. Via het WHOA-traject wenst verzoekster tot een gecontroleerde afwikkeling van alle activiteiten en bedrijfsvoering te komen, ter voorkoming van een faillissement. Om dit akkoord voor te bereiden heeft verzoekster echter meer tijd nodig waarin zij niet geconfronteerd zal worden met faillissementsverzoeken van schuldeisers.

De rechtbank overweegt dat het mogelijk is om een WHOA-traject te starten voor een gecontroleerde afwikkeling van de vennootschap. De belangen van de schuldeisers verzetten zich niet tegen het afkondigen van een afkoelingsperiode, met name omdat werknemersaanspraken voor niet uitgekeerde vakantiedagen in het geval van een faillissement tot één jaar voor datum faillissement terugwerkt. Een belang voor die schuldeisers voor het aanvragen van het faillissement op korte termijn is daarom niet van toepassing. Het verzoek wordt dan ook toegewezen.

Vanwege de situatie bij verzoekster stelt de rechtbank ambtshalve een observator aan om oog te houden op de gezamenlijke belangen van de schuldeisers.

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:84