Rechtspraak – Rechtbank Rotterdam – Aanwijzen herstructureringsdeskundige (26 juli 2021)

26 juli 2021

Verzoekster is een onderneming die zich bezighoudt met de “automotive” industrie. Vanwege Covid-19 waren de inkomsten nagenoeg geheel weggevallen. Tijdens deze periode heeft verzoekster zich gericht op het grootschalig verkopen van mondkapjes en medische handschoenen. Door leveringsproblemen bij de leveranciers is verzoekster in de problemen gekomen en verzoekt daarom om een herstructureringsdeskundige en een afkoelingsperiode.

De rechtbank besluit dat sprake is van een besloten akkoordprocedure en dat de rechtbank bevoegd is. Verzoekster ziet sinds korte tijd de reguliere ondernemingsactiviteiten weer toenemen en zelfs groeien naar niveaus van voor de Covid-19 pandemie. Een herstructurering is noodzakelijk om het bedrijf weer gezond te kunnen voortzetten. Verzoekster kan door de toegenomen inkomsten uit de automotive branche voldoen aan haar lopende betalingsverplichtingen en de kosten van de herstructureringsdeskundige voldoen. Verzoekster verzoekt om een herstructureringsdeskundige om tot een akkoord te komen en heeft daarvoor twee offertes overlegd.

De rechtbank oordeelt dat verzoekster in een situatie verkeert waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat zij met het betalen van zijn schulden niet verder kan gaan. Uit de offertes en de curricula vitae volgt dat de rechtbank mr. Bentfort van Valkenburg benoemd tot herstructureringsdeskundige en kondigt een afkoelingsperiode af voor de duur van vier maanden. De rechtbank heft echter niet de beslagen op de bankrekeningen op omdat verzoekster kenbaar heeft gemaakt aan de lopende verplichtingen te kunnen doen uit de omzet die de automotive branche genereert. Het is daardoor niet in het belang van de crediteuren om deze beslagen nu op te heffen. De rechtbank geeft wel de overweging mee dat de herstructureringsdeskundige op een later moment indien nodig alsnog om opheffing van dit bankbeslag kan besluiten.

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2021:7771