Wie kan er een beroep doen op de WHOA-regeling

Wie kan er een beroep doen op de WHOA-regeling?

10 januari 2024

Als u op zoek bent naar oplossingen voor uw schulden kan de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) een oplossing zijn. Deze wet geldt sinds 1 januari 2021 en is een nieuwe en waardevolle aanvulling in de Faillissementswet (Fw). In dit artikel leest u alles over welke bedrijven aanspraak kunnen maken op de WHOA-regeling. 

WHOA-regeling voor alle bedrijven?

De WHOA-regeling geldt voor alle bedrijven, ongeacht hun grootte. Het zorgt voor flexibiliteit en passende oplossingen, wat de financiële situatie van het bedrijf ook is.

  • Bedrijven met toekomstperspectief

De WHOA biedt bedrijven met toekomstperspectief een krachtig instrument om faillissement te voorkomen. Met de WHOA kunnen ze een (reorganisatie-)akkoord aan hun schulesiers voorstellen, wat hen in staat stelt hun financiële situatie te herstructureren en zich voor te bereiden op een succesvolle toekomst.

  • Bedrijven zonder toekomstperspectief
    De WHOA kan ook van toepassing zijn op de financiële afwikkeling van bedrijven die geen reëel toekomstperspectief meer hebben. Via een liquidatie-akkoord wordt het bedrijf gecontroleerd beëindigd. In tegenstelling tot een onbeheerst faillissement, waarbij een curator de regie overneemt en de ondernemer geen inspraak meer heeft.

 

Welke voorwaarden gelden voor een beroep op WHOA?

Bedrijven met schulden moeten aan specifieke eisen voldoen om aanspraak te maken op de WHOA-regeling. Hier zijn enkele van de belangrijkste voorwaarden:

  • Financiële moeilijkheden
    De WHOA is bedoeld voor bedrijven die in financiële problemen verkeren. Denk aan financiële issues zoals liquiditeitsproblemen, een dreigend faillissement of andere financiële uitdagingen die het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen.
  • Doel van het akkoord
    Het akkoord moet een doel hebben en dat doel kan twee kanten opgaan. Als een bedrijf in de kern gezond is, proberen we een dreigend faillissement af te wenden. Is er geen realistische kans op herstel? Dan zorgen we ervoor dat er een gecontroleerde afwikkeling plaatsvindt.
  • Verbeterd resultaat
    Met behulp van het akkoord moet een beter resultaat voor de crediteuren kunnen worden behaald dan in het geval van een faillissement.

 

Wat is het voordeel van de WHOA?

De WHOA biedt verschillende voordelen die het voor u als ondernemer makkelijker maken:

✓ Behoud van controle

In tegenstelling tot faillissementsprocedures waarbij een curator de regie overneemt stelt de WHOA u in staat om zelf als ondernemer met uw schuldeisers tot een akkoord te komen. Hiermee heeft u zelf de touwtjes in handen.

Flexibiliteit

De WHOA is flexibel. U kunt met alle schuldeisers dan wel een gedeelte tot een akkoord te komen. Tot op zekere hoogte bent u vrij in wat u aanbiedt aan uw schuldeisers. Er zijn natuurlijk wel spelregels waar u zich aan moet houden.

Snelheid en efficiëntie

De WHOA verloopt aanzienlijk sneller en efficiënter dan traditionele juridische procedures. Hierdoor kunt u uw financiële situatie effectiever herstructureren of beëindigen.

Wie kan de WHOA aanvragen?

Een WHOA aanvragen is een belangrijke stap. Ontdek hieronder wie dit verzoek kan indienen en welke verschillende mogelijkheden er zijn.

Het bestuur van de onderneming
In de meeste gevallen wordt het verzoek tot een WHOA-akkoord ingediend door het bestuur van de onderneming.

Personeel
Het personeel kan een WHOA-procedure starten via de rechter. Een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) vraagt een herstructureringsdeskundige aan en kan een WHOA-procedure starten.

In sommige situaties kunnen schuldeisers ook een verzoek indienen voor een WHOA-akkoord, maar kan eigenlijk alleen bij echte grote ondernemingen.

Wie kan géén beroep doen op de WHOA-regeling?

Niet alle bedrijven kunnen een beroep doen op de WHOA-regeling.

  • Failliete ondernemingen
    Als een bedrijf al failliet is verklaard, komt het niet in aanmerking voor de WHOA-regeling. De WHOA is bedoeld om faillissement te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken.
  • Bedrijven zonder reëel perspectief
    De WHOA is geen wondermiddel en is niet geschikt voor ondernemingen zonder reëel perspectief op herstel of voortzetting. Men dient dus in de kern gezond te zijn.
  • Ondernemingen die niet aan de wettelijke voorwaarden voldoen
    De WHOA heeft specifieke wettelijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan, zoals het kunnen blijven voldoen aan je lopende verplichtingen gedurende het WHOA-traject. Als een onderneming niet aan deze voorwaarden voldoet, komt deze niet in aanmerking voor de regeling.

 

Neem contact op
Voor persoonlijk advies en om te bepalen of de WHOA een geschikte optie is voor uw situatie, aarzel niet om contact op te nemen met onze experts. Wij zijn gebonden aan beroepsmatige geheimhoudingsverplichtingen en gaan zorgvuldig met uw gegevens om.