Wat is de WHOA-procedure?

Wat is de WHOA-procedure?

Merkt u dat uw schulden oplopen en bent u bang dat u met uw onderneming te maken krijgt met een dreigend faillissement? Dan is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) interessant voor u.

De WHOA is sinds januari 2021 actief. Met de WHOA-procedure houdt u zelf de controle over uw bedrijf en maakt u samen met uw advocaat en financieel adviseur keuzes. Dit is anders dan bij een faillissement, waarbij een curator alle beslissingen neemt.
U vervult dus een actieve rol om tot een akkoord te komen met schuldeisers om zo weer tot een financieel gezond bedrijf te komen. Door het indienen van een verzoek bij de rechter, kunt u een akkoord krijgen op een schuldregeling zonder dat alle schuldeisers dienen in te stemmen.

WHOA: zo werkt het!

De WHOA is een instrument om een faillissement te voorkomen. Het is belangrijk om voorbereidingen te treffen als u het idee heeft dat uw onderneming op dit moment of in de nabije toekomst niet meer in staat is om de schulden te betalen.

Het is bedoeld om een reorganisatie- dan wel liquidatieakkoord te bereiken, wat haalbaar en doordacht is. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Het is verstandig om advies in te winnen van uw adviseur of schakel onze expertise in.

Meer weten over liquiditeitsproblemen >

Zo ziet een traject er stapsgewijs uit:

  1. Inventariseer uw schuldeisers;
  2. Bepaal de waarde van de onderneming in geval van faillissement;
  3. Breng in kaart wie wat krijgt bij een faillissement;
  4. Bepaal de reorganisatiewaarde van de onderneming na akkoord en hoe u deze gaat verdelen onder de schuldeisers;
  5. Breng in kaart welk deel van de vordering schuldeisers voldaan krijgen en welk deel zij moeten kwijtschelden;
  6. Informeer schuldeisers. Leg een voorstel voor per klasse en volg de procedure voor stemming;
  7. Na de stemming door schuldeisers, deponeer het verslag van de stemming en verzoek rechtbank om het akkoord te homologeren;
  8. Homologatiezitting rechtbank.

Hoe lang een WHOA-traject gaat duren verschilt heel erg per onderneming en de situatie waarin deze verkeert. Het kan erg snel gaan, binnen een maand of drie van het eerste plan tot het akkoord, maar het kan ook een jaar duren.

Met welke kosten moet u rekening houden

Houd rekening met kosten als u de WHOA-regeling wilt gebruiken. Zo heeft u bijvoorbeeld een advocaat nodig en daarnaast betaalt u griffierechten aan de rechtbank.

Qua kosten voor begeleiding, inschakelen waarderingsdeskundigen en mogelijk door de rechter te benoemen deskundigen, moet u denken aan zo’n € 30.000 à € 50.000 voor een volledig traject zonder al te veel complicaties.

Advies nodig? Neem contact op met WHOA-mkb!

Wilt u een WHOA-traject aangaan omdat u een faillissement wilt voorkomen? WHOA-mkb.nl staat voor u klaar. Wij hebben WHOA-experts in dienst die al jaren uitmuntende resultaten leveren.

Bij een WHOA-traject heeft u zowel een financieel deskundige als een advocaat nodig en bij ons vindt u deze gezamenlijke aanpak. Deze aanpak heeft een gunstig effect op het WHOA-proces, waardoor dit zo efficiënt en soepel mogelijk zal verlopen.

Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag!